Sanovnik prijatelj ili prijateljica – Šta znači sanjati prijatelja / prijateljicu?

Prijatelji su važan deo našeg društvenog života. Skoro svaka osoba ima najboljeg prijatelja ili najbolju prijateljicu, koji u najboljem slučaju stoji uz Vas savetima i delima u svakom trenutku i u svakoj situaciji.

Bez prijatelja život može biti prilično usamljen. Sa njima delimo naše najintimnije misli, tajne i vesti, bilo da su dobre ili loše prirode.

Advertisements

Već je grčki filozof Aristotel rekao: „Prijateljstvo je jedna duša u dva tela.“ – I tačno se ova izjava odnosi i na tumačenje simbola prijatelja.

U današnjem tekstu ćemo pokušati da Vam pomognemo da pronađete savršenu interpretaciju svojih snova i simbolike koja se krije iza toga.

Sanjati prijatelja – simbolizam u kulturama

Da biste protumačili snove sa svojim prijateljima, prvo se morate zapitati kakvu vezu imate s ovim prijateljem ili prijateljicom i ko je ta osoba u Vašim očima, odnosno koje su osobine koje najverovatnije povezujete sa tom osobom.

Dalje, pogledajte kontekst u kojem se prijatelj ili prijateljica pojavljuju u snu.

Advertisements

Sanjati dobrog prijatelja može imati dva značenja. Kao prvo, oni mogu jednostavno da simbolizuju osećanja ili vezu koju imate sa prijateljem.

Dakle, ako imate skladan san svog najboljeg prijatelja, to može jednostavno biti pokazatelj da imate važnu vezu s tom osobom. Ako sanjate svoju najbolju prijateljicu, to je jer brine o Vama. Kada žene sanjaju o svom najboljem prijatelju, mogu simbolično da se izbore za svog partnera.

Druga interpretacija ide malo dublje u Vašu psihu i zahteva više ili manje dobro razvijenu sposobnost samo-refleksije.

Dobra prijateljica ili devojka su u svetu snova zbog aspekta naše ličnosti. U zavisnosti od stepena emocionalne vezanosti za ovu osobu, ona simbolizuje unutrašnju ravnotežu ili neravnotežu, odnosno delove nečijeg ja koje odbijamo.

Na primer, ako se u snu svađamo sa bliskim prijateljem, to može simbolično značiti da odbacujemo određeni deo naše ličnosti. Ako se prijatelj u snu ponaša odbojno, to može biti znak sumnje u sebe.

Advertisements

Generalno, ovaj simbol sna je pozitivna slika. Prijatelji u snu naglašavaju određeni deo naše ličnosti. Prijatelji simbolizuju u najvećem delu pozitivne osobine koje će možda želeti da nađu više izražaja u našoj ličnosti.

Na primer, obično stidljiva osoba može sanjati svog ekstrovertnog najboljeg prijatelja jer želi svesno ili nesvesno da bude otvorenija. Ako neko vidi nekoliko prijatelja u snu, to može biti izraz unutrašnje potrebe za više druženja.

Da bismo razumeli takav san, prvo moramo dobro razmisliti koje osobine povezujemo sa osobom koja se pojavljuje u snu i kako to može projektovati na sopstvenom egu.

U tumačenju sna u arapskoj kulturi prijatelj u snu može imati i negativno i pozitivno značenje. Na primer, ako u snu sretnete prijatelja, to se može shvatiti kao upozorenje protiv nepromišljenog delovanja ili kao svojevrsni vapaj za pomoć.

Sa druge strane, sanjati prijatelja koji je već preminuo znači sreću u svim okolnostima. Ako prijatelji umru u snu, uskoro možete dobiti važnu poruku.

Sanjati na persijskom području jednog ili više prijatelja, znači približavanje društvenih vremena. Činjenica da je jedan dobar prijatelj ovde jednostavno podvlači važnost ili vrednost, koju taj prijatelj zauzima u Vašem životu.

Prijatelji se obično biraju na osnovu aspekata koji se manje-više slažu sa njihovim sopstvenim stavom i karakterom. Sa prijateljima deli veliki deo svojih stavova.

Ponekad, međutim, neko odabere svoje prijatelje upravo obrnutim redosledom, jer mi u ovoj osobi cenimo određene kvalitete koji nisu prisutni u nama samima.

Zato nije čudno da prijatelji u snu naglašavaju određeni deo Vaše ličnosti. Zadatak sanjaoca sada je da otkrije sa kojim delom našeg karaktera podsvest želi da se igra u tom snu. Nakon što smo to shvatili, na nama je da postanemo svesni ovog kvaliteta i pomirimo se sa njim.

Sanjati prijatelje – značenje

Prijatelji su neiscrpan resurs, blago, kako kaže poznata poslovica. Zato što nas prijatelj, pravi, podržava ne samo u radostima, u pozitivnim situacijama, već i u nevoljama i tugama koje su deo života.

Na prijatelja uvek možete računati, a poverenje u njega je bezuslovno. Međusobno razumevanje, poštovanje, deljenje interesa, saučesništvo: ovo su sastojci iskrenog i čistog prijateljstva.

Advertisements

To važi u stvarnosti, u svakodnevnom životu. Ali u snovima? Šta znači sanjati prijatelje? Kakva su osećanja? Pozitivna ili negativna? Koja je prva misao koja Vam pada na pamet i koja se može povezati sa njima?

Slika prijatelja iz snova često se ponavlja zbog svojevrsne zavisti ili čak nadmetanja, na primer zato što su ekstrovertni i zbog želje da ih oponašamo u ponašanju. „Scenariji“ koji mogu biti konfigurisani su najrazličitiji: otkrijmo različite situacije u vezi sa sanjanjem prijatelja.

Ako verujemo u simboliku snova, slike iz snova koje se tiču prijatelja tumačile bi se kao kontrast, neslaganje. U stvarnosti, značenje nije zapravo negativno: sanjanje o prijateljima naglašava potrebu da se podrže i da se zaštite.

Takođe je tačno da prijatelj u snu simbolizuje neku vrstu alter ega i zato u njemu treba prepoznati tamni deo sanjaoca, koji nije u potpunosti prihvaćen. Figura prijatelja je ipak utešna i to znači da je neko spreman da se suoči sa ovim „mračnim“ aspektima nečije ličnosti.

Nakon prethodno date interpretacije, istražimo neke od različitih slika povezanih sa sanjanjem o prijateljima. Sanjati o dalekim prijateljima, o detinjstvu ili o školi znači da se suočavamo sa sećanjima koja držimo u sebi, a odnose se na periode našeg života, kako pozitivne tako i negativne.

Na primer, možda želite da se setite prijatnog događaja, ali ne baš idilične veze koju ste imali sa školskim drugom kog ste sanjali. U drugom slučaju, san ukazuje na traumu koju niste u potpunosti prevazišli.

Advertisements

Sanjati prijatelje uopšte

Često se može dogoditi da sanjamo o nečijim prijateljima, često to može proizaći iz stanja suparništva, zavisti prema njima, često nam u našim prijateljstvima nešto nedostaje, možda su oni ekstrovertniji, preduzimljiviji i tako udaljeni, a ponekad je upravo iz tog razloga što ih mi biramo kao prijatelje.

Šta znači sanjati prijatelja ili prijateljicu?

Kako se osećate prema njima i u svakodnevnom životu i u snu? Kakva su Vaša osećanja? Pozitivna ili negativna? Šta je prvo što Vam padne na pamet kad razmišljate o njima? Da li Vam nedostaje prijatelj? Da li Vam je uradio nešto loše ili ste ljuti na nju ili njega? Pogledajmo nekoliko primera tumačenja snova koje treba slediti.

Sanjati da se ljubite sa prijateljem

Sanjati prijatelja koji Vas je poljubio jednostavno može biti demonstracija naklonosti koju osećate prema toj osobi ili znači da se u svakom slučaju taj prijatelj ili prijateljica trudi za Vas, dakle njegova odanost i iskrenost prema Vama je prava.

U suprotnom slučaju, to može da simbolizuje izdaju te osobe, prijatelj je možda izdao Vaše poverenje i Vaše prijateljstvo. Vi niste zainteresovani na romantičan način za ovu osobu, zar ne?

Sanjati tužnog prijatelja

Sanjati tužnog prijatelja može naglasiti činjenicu da prolazi kroz težak period ili ste u svakom slučaju shvatili da Vašeg prijatelja nešto uznemiruje.

Advertisements

Kada imate vrlo jaku vezu sa prijateljem, uobičajeno je da sanjate o stvarima ili okolnostima koje utiču na Vaš život, onome što proživljavate ili prolazite, to je zbog bliskog kontakta koji postoji između Vas dvoje.

Sanjati prijatelje koje niste dugo videli

Ovo može imati i drugo tumačenje: da se zapitate za sebe kao osobu, o nečijim ciljevima, postignutim i onima koji još nisu postignuti. I još se taj san može pojaviti zbog osećaja nostalgije za prošlošću, stoga je povezan sa kajanjem ili žaljenjem. Na kraju, drugo objašnjenje je ono koje je povezano sa finansijskim problemima.

Sanjati prijatelje koji su umrli (ili ranjene prijatelje)

Ovaj san je usko povezan sa promenama (jer je smrtni slučaj povezan sa promenom). To znači da će doći do promene u životu prijatelja, ali takođe i iznad svega u odnosu između njega i sanjaoca.

Sanjati više prijatelja koji umiru

To bi mogao biti simbol odvojenosti koju osećaju uobičajene grupe prijatelja, čiji je jedan deo, i to zbog različitih izbora u životu ili zbog neslaganja u toku sa subjektima o kojima sanjaju.

Sanjati preminule prijatelje

Ovo ukazuje da sećanje na njih i dalje živi u snu sanjaoca. Ako je smrt nastupila posle dužeg vremena, potrebno je obratiti pažnju na reči izgovorene u snu sa prijateljem, jer su simptom pozitivnog ili negativnog događaja koji će uskoro nastupiti. A pozitivnost ili negativnost iste zavisi upravo od toga šta se izveštava ili od korišćenih gestova.

Sanjati prijatelje u životinjskom obliku

Ako se prijatelji iz snova predstave u obliku životinja, verovatno će neprijatelji stati između sanjaoca i njegovih prijatelja, pokušavajući da prekinu prijateljstvo.

Advertisements

Zaključak

Snovi o prijateljima svakako su zanimljivi i iza njih se može sakriti puno simbolike. Stoga, tumačite svaki san pojedinačno i naučite šta svaki simbol znači, pre nego što dođete do zaključka.

Advertisements
Advertisements