Šta znači sanjati zmaja?

Zmajevi su neustrašiva stvorenja koja u snovima često simbolizuju zaštitu. Sanjati zmaja predstavlja vašu sposobnost da pobedite svoje strahove i zaštitite se. Imate sposobnost da se borite protiv svega što vam se nađe na putu.

Ako pokušavate da postignete nešto u svom životu i demotivisani ste zbog prepreka kroz koje prolazite, vreme je da prestanete da brinete ako sanjate zmaja jer on ulazi u vaš san sa znakom da vas zaštiti i pomoći će vam da izbacite sve prepreke.

Advertisements

Ako sanjate o zmaju koji leti, to znači da ćete postići neverovatne visine. Ako vidite ljutog zmaja kako bljuje vatru na grad, to ukazuje na vašu kratkotrajnost. Nemojte biti previše ljuti na ljude u svom  životu ili ćete možda na kraju ostati sami.

Zmaj u snu simbolizuje bes, osvetu, hrabrost, uništenje, bespomoćnost i progresivnost. Da biste protumačili svoj san o zmaju, morate se setiti šta je on radio u njemu. Ako zmaj leti u vašem snu, ne postoji apsolutno ništa što ne možete postići u svom životu.

Advertisements

Ako zmaj raširi krila i ispruži se, to je znak da se opustite jer je on tu da vas zaštiti. Ako je ljut, to ukazuje na loš temperament u vašem životu. Ako zmaj štiti blago u vašem snu, to je pokazatelj vaše hrabrosti. U budućnosti ćete možda morati da uradite nešto za šta je potrebna velika hrabrost.

Sanjati sebe kao zmaja ukazuje na vašu zaštitničku prirodu prema drugima oko vas. Ako se borite ili pobedite zmaja u snu, to ukazuje na hrabrost u vašem životu. Budite spremni za nešto za šta će možda biti potrebna hrabrost i snaga.

Advertisements

Vaši strahovi pokušavaju da vladaju vama, ako sanjate da vas je napao zmaj.

Sanjati zlatnog zmaja

Zlato je boja blaga i bogatstva, i nema ničeg ekstravagantnijeg od zlatnog zmaja. Videti ga u snu obično je povezano sa vašim skrivenim željama. Kao što je srebro boja meseca, zlato je boja sunca. Takođe predstavlja boje božanske moći.

Zajedno sa ljubičastom, zlato se takođe smatra bojom kraljevske porodice. Ali, ako se okružite sa previše toga, lako možete doći u situaciju da postanete previše egocentrični. Zlatni zmaj u snu može biti odraz vašeg ponašanja prema drugim ljudima oko vas.

Štaviše, san o zlatnom zmaju takođe može biti povezan sa bogatstvom i prosperitetom. Na kraju krajeva, feng šui figurice zmajeva su napravljene u zlatnoj boji upravo iz tog razloga.

A snovi o bogatstvu ne moraju čak ni da se odnose samo na materijalno bogatstvo. Vaša ličnost i integritet su dve najjače stvari koje posedujete i nešto što vam niko ne može oduzeti.

Advertisements

Sanjati žutog zmaja

U kineskoj narodnoj religiji, žuti zmaj predstavlja reinkarnaciju Žutog cara, jednog od legendarnih kineskih suverena. U istočnoazijskim kulturama ovo božanstvo predstavlja centar kosmosa i elementa zemlje.

Ali u našim snovima, žuti zmaj predstavlja vaš um i dušu. Kada komunicirate sa drugim ljudima oko sebe, takođe razmišljate o svojim postupcima i delima. Žuti zmaj u ovom slučaju je znak dobrog balansa između ova dva dela vas.

Sanjati plavog zmaja

Plava je boja istine, mudrosti, spokoja i odanosti. San o plavom zmaju je znak mirnih i udobnih vremena koje su pred vama. Kao i boja neba i mora, plava predstavlja mir i unutrašnju sreću. Ponekad se tamnoplavi zmaj može pojaviti i tokom perioda vašeg života kada se osećate loše.

Frustrirani ste nedostatkom akcije u vašem životu i borite se da shvatite svrhu stvari koje radite. Egzistencijalna kriza nije neuobičajena u teškim vremenima, ali to je nešto sa čim se treba pozabaviti, pre nego što postane ozbiljan problem.

Sanjati belog zmaja

Bela boja simbolizuje radost, čistotu i nevinost. Dinastija Song je zapravo kanonizovala bele zmajeve kao duhove svojih kraljeva. Sanjati belog zmaja tokom prekretnice u vašem životu znači da ste spremni za novi početak i novi stav.

Iako je to boja nevinosti, beli zmaj se obično odnosi na unutrašnji sukob koji imate sa sobom. Mnogo puta smo podeljeni između dve opcije: lake i prave.

I dok bi ovo drugo trebalo da bude naša zvezda vodilja u bilo čemu što radimo, prvo jednostavno ima smisla. Beli zmaj u snu vas podseća da cenite pravdu iznad drugih stvari.

S druge strane, beli zmaj se takođe može pojaviti kao loš znak. U Kini, bela boja može biti povezana sa okultizmom, tako da bi sanjanje belog zmaja moglo da simbolizuje smrt i žalost u vašoj budućnosti.

Sanjati crnog zmaja

Crni zmaj je simbol uništenja. Od svih zmajeva u imaginarnom svetu, najveći negativac je uvek prikazan kao crn. Ova boja, koja je zapravo rezultat odsustva svetlosti, obično se koristi zajedno sa belom za prikazivanje suprotnosti. Uzmimo za primer jin jang.

U drevnoj Kini verovalo se da su crni zmajevi odgovorni za različite prirodne katastrofe poput poplava i jakih oluja. Kinezi su mislili da su ove prirodne pojave rezultat borbe crnih zmajeva na nebeskom nebu.

Crni zmaj u snu može biti povezan sa određenom situacijom u vašem životu koja se razlikuje od one na koju ste navikli. Ovo vas je izbacilo iz vaše zone udobnosti i osećate se kao riba bez vode.

Advertisements

Ali, crni zmaj takođe može biti simbol visoke pažnje. To znači da ste dobro svesni svojih mogućnosti i znate kako da ih iskoristite. Vaša moć ubeđivanja je vredna divljenja, ali lako može postati destruktivna. To je kao da Makijavelija shvatate previše bezrezervno. Cilj ne opravdava uvek sredstva.

Prema Karlu Jungu, senka je nepoznata mračna strana naše ličnosti. Crni zmaj u snu može biti signal iz vaše podsvesti. Obično su to stvari kojih ste svesni, ali ih niste prihvatili. Vreme je da izađete iz skrovišta i da se nosite sa svojim emocijama.

Sanjati crnog zmaja takođe može predstavljati transformaciju. Vaša unutrašnja zver je jaka i moćna, ali treba je ukrotiti, inače će postati destruktivna.

Možda pokušavate da se prilagodite promenama u svom životu, što ponekad može biti teško. Sećate se one stare izreke „Ako ne možete da ih pobedite, pridružite im se?“ Ne postoje nerešive situacije, samo treba znati kako se prilagoditi.

Sanjati crvenog zmaja

Crvena boja ima širok spektar simboličkih značenja, kao što su život, rat, bes, ljubav i strast. To je i boja vatre i krvi. U hrišćanstvu, ova boja se odnosi na pakao. U kineskoj tradiciji, s druge strane, crvena je povezana sa srećom.

Kada su u pitanju crveni zmajevi u snu, oni mogu značiti sve ove stvari. Tumačenje se oslanja na nekoliko faktora, pa i čak i najmanje simbole treba uzeti u obzir.

Advertisements

Sanjati zmaja crvene boje je upozorenje da obratite pažnju koje informacije delite sa drugim ljudima. Ima stvari koje je bolje zadržati za sebe. U suprotnom, možete se „ugristi za jezik“.

Ako crveni zmaj u vašem snu zamahuje svojim krilima, možete očekivati teška vremena. Ali, ako uspe da poleti, izaći ćete jači i dobro pripremljeni za sve što sledi.

Sanjati srebrnog ili sivog zmaja

Srebrni zmajevi su iscelitelji. Ova boja je povezana sa ženskom moći i duhovnom energijom, i odlično deluje na odbijanju negativne energije nazad do njenog izvora. Ovo je takođe boja meseca, a srebrni zmajevi žive po lunarnom ciklusu.

U pop kulturi, zmajevi ove boje služe kao zaštitnici slabih. Bore se za dobar cilj, a iznad svega neguju čast. Dakle, kada sanjate srebrnog ili sivog zmaja, taj san se odnosi na određenu osobu u vašem životu.

Njihove zlonamerne akcije su usmerene na vas, a ovaj san vas podseća da ostanete jaki i pronađete sebe. Srebrna ili siva je savršen balans između crnog i belog i pokazuje nam da je pronalaženje sredine uvek dobra ideja.

Advertisements

Sanjati vodenog zmaja

Vodeni zmajevi su gušteri poreklom iz jugoistočne Azije, ali se obično kupuju kao kućni ljubimci širom sveta. Kada sanjate o ovoj specifičnoj vrsti, značenje iza toga nije tako jednostavno. Žive uz obale slatkovodnih jezera, a njihova simbolika je usko povezana i sa ovim elementom.

Čini se da je voda u snovima znak naših podsvesnih misli i osećanja. Videti vodenog zmaja u snu obično znači da su vaše emocije poremećene. Ali ovaj san je dobar znak. To znači da ćete moći da ostavite svoja osećanja iza sebe i da se nosite sa svojim problemom na racionalniji način.

Vodeni zmajevi se takođe mogu pojaviti u snu u vreme kada vam je potrebna duhovna podrška. Oni su znak da se osećate izgubljeno i da tražite red u svom životu. Možda ste u potrazi za srećom, ali pre nego što je postignete, pred vama je dug put sa preprekama.

Advertisements
Advertisements